Landgoed Wickenburg: Rust en ruimte

Landgoed Wickenburgh ligt tussen de boomgaarden in het dorpje ’t Goy, in de luwte van Houten (Utrecht), in het midden van het land. Een prachtige groene en rustige omgeving, met het landhuis als middelpunt. De laat-Middeleeuwse duiventoren vormt samen met het landhuis een sfeervol geheel, met een rijke historie. Het landgoed heeft een totale oppervlakte van rond de 15 hectare; ons deel bestaat uit ongeveer 6 hectare en omvat een weiland, met een oprijlaan, parkaanleg rond het huis en bos.


Geschiedenis

Landgoed Wickenburgh is een familielandgoed waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 1300. Sinds 1741 is het in bezit van de familie Wttewaall. Rond 1860  is het landhuis verbouwd naar de vorm die het nu heeft. In het gebouw bevinden zich nog allerlei oude historische details zoals een  marmeren vloer en lambrisering uit de 18e eeuw en hier en daar nog balkenlagen uit de 17e eeuw. Na 2003 zetten Otto Wttewaall en zijn familie zich in om hun deel van het landgoed weer in de volle glorie van 1860 te herstellen.

Tegenwoordig verhuren wij ruimtes in deze prachtige, historische omgeving. U kunt bij ons trouwen, vergaderen of een feestje vieren.

boom Landgoed Wickenburgh

Wandelen

Rondom het landhuis is een tuin aangelegd in Engelse landschapsstijl. In de meanderende vijver voor het huis liggen twee eilandjes. Er staat een aantal monumentale bomen rond het huis van ongeveer 200 jaar oud: een rode beuk, een Amerikaanse walnoot en een paar treurbeuken. Andere bomen die we rondom het landgoed aantreffen, zijn onder andere es, esdoorn, populier en els. In de struiklaag staat veel vogelkers.
Je kunt dit allemaal zien als je door de twee oprijlanen loopt, van elk 360 meter lang, die zijn opengesteld voor wandelaars.
Met een weloverwogen beheer houden we het groen in balans. Kaprijpe bomen worden gekapt en afgevoerd. Er is op die manier weer ruimte voor ondergroei onder bomen, en voor speciale planten. Zo blijft het bos mooi en gevarieerd. Lees hier meer over het onderhoud.

Vogels

Op het landgoed kijk je je ogen uit. Door de variatie aan bomen, en heggen, zijn er veel vogels. Wat je hier allemaal kunt zien, maar vooral ook horen: de kool- en de pimpelmees, de kleine en de grote bonte specht, het puttertje, winterkoninkje, roodborstje, boomklever, boomkruiper, de fitis en de tjiftjaf, en roofvogels als bos- en ransuil, buizerd en havik. En als je geluk hebt, zie je een ijsvogeltje. Ook komt er af en toe een ooievaar bij ons langs.

Unknown source