Vrijwilligers

Op Wickenburgh werkt een vaste groep vrijwilligers. Zij helpen met het groenbeheer van het landgoed, en doen veel van het onderhoud aan de gebouwen. Ook werkt een aantal vrijwilligers op het archief.

boomstammen landgoed Wickenburgh

Beheer en onderhoud 

Met een weloverwogen beheer houden we het groen van het landgoed in balans. Het beheer is een ‘ongoing thing'; er is altijd van alles te doen. Het team van vrijwilligers zorgt voor het vrijhouden van de paden in het bos, zodat ze niet dichtgroeien. Het grasveld voor het huis wordt van april tot en met september wekelijks gemaaid. Verder snoeien de vrijwilligers struiken, waarvan de takken gebruikt worden voor de aanleg van takkenrillen, waar beestjes in kunnen wonen.  Het (park)bos achter het huis wordt zo natuurlijk mogelijk beheerd. Omgevallen bomen worden opgeruimd; ze worden gezaagd en gekloofd. mannen snoeien groen op Wickenburgh

Ook zorgen de vrijwilligers voor en deel van het onderhoud van het landgoed, zoals het schilderwerk, kleine reparaties en hij bijhouden van de oprit; deze wordt verhard met puin en grind.

Het onderhoud van het groen gebeurt onder andere in samenwerking met Bosactiviteiten. Mensen kunnen in een werkervaringsplek op deze wijze een start maken met de terugkeer naar betaald werk.

Landgoed archief

Er is een schat aan informatie aanwezig in het familie archief van het landgoed.

archief Landgoed Wickenburgh

Een aantal vrijwilligers werkt aan dit archief: zij lezen brieven van vroeger, spitten oude aktes door, of digitaliseren foto’s, brieven en andere documenten. Zo leggen we informatie vast, en leren we meer over de geschiedenis van het landgoed. Wilt u meer weten over de geschiedenis van Wickenburgh? Lees dan hier verder.