Landgoed Wickenburg: oase van rust

Landgoed Wickenburgh landhuis

Landgoed Wickenburgh ligt tussen de boomgaarden in het dorpje ’t Goy, in de luwte van Houten, in het midden van het land. Een prachtige groene en rustige omgeving, met het landhuis als middelpunt. De laat-Middeleeuwse duiventoren vormt samen met het landhuis een sfeervol geheel, met een rijke historie – waar u hier meer over kunt lezen. Het landgoed heeft een totale oppervlakte van ca 15 ha.; ons deel bestaat uit ca 6 ha. en omvat een weiland, met een oprijlaan, parkaanleg rond het huis en bos.

Stukje geschiedenis

Vanaf 1300 heeft op landgoed Wickenburgh een gebouw gestaan, maar rond 1860  is het landhuis verbouwd naar de vorm die het nu heeft. In het gebouw bevinden zich nog allerlei oude historische details zoals een  marmeren vloer en lambrisering uit de 18e eeuw en hier en daar nog balkenlagen uit de 17e eeuw. Door een brand in 1951 zijn helaas veel kapspanten en balkenlagen in rook opgegaan. Bij de herbouw in 2012 hebben wij zoveel mogelijk van de aanwezige historische detaillering in het zicht gelaten en hersteld.

Heerlijk wandelen

Rondom het landhuis is een tuin aangelegd in Engelse landschapsstijl. In de meanderende vijver voor het huis liggen twee eilandjes. Er staat een aantal monumentale bomen rond het huis van ongeveer 200 jaar oud: een rode beuk, een Amerikaanse walnoot en een paar treurbeuken. Andere bomen die we rondom het landgoed aantreffen, zijn onder andere es, esdoorn, populier en els. In de struiklaag staat veel vogelkers. 
Je kunt dit allemaal zien als je door de twee oprijlanen loopt, van elk 360 meter lang, die zijn opengesteld voor wandelaars.

laan Landgoed Wickenburgh

Met een weloverwogen beheer houden we het groen in balans. Kaprijpe bomen worden gekapt en afgevoerd. Er is op die manier weer ruimte voor ondergroei onder bomen, en voor speciale planten. Zo blijft het bos mooi en gevarieerd. Lees hier meer over het onderhoud.

Kijk om je heen

Op het landgoed kijk je je ogen uit. Door de variatie aan bomen, en heggen, zijn er veel vogels. Zo kun je hier zien, maar vooral ook horen: de kool- en de pimpelmees, de kleine en de grote bonte specht, het puttertje, winterkoninkje, roodborstje, boomklever, boomkruiper, de fitis en de tjiftjaf, en roofvogels als bos- en ransuil, buizerd en havik. En als je geluk hebt, zie je een ijsvogeltje.