Geschiedenis van het landgoed

Landgoed Wickenburgh_1902

Terug tot 1300

Vanaf 1300 heeft op landgoed Wickenburgh een gebouw gestaan, maar rond 1860  is het landhuis verbouwd naar de vorm die het nu heeft. In het gebouw bevinden zich nog allerlei oude historische details zoals een  marmeren vloer en lambrisering uit de 18e eeuw en hier en daar nog balkenlagen uit de 17e eeuw. Door een brand in 1951 zijn helaas veel kapspanten en balkenlagen in rook opgegaan. Bij de herbouw in 2012 hebben wij zoveel mogelijk van de aanwezige historische detaillering in het zicht gelaten en hersteld.

Familielandgoed

familie album Landgoed Wickenburgh

Wickenburgh is een familielandgoed waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 1300. Sinds 1741 is het landgoed in bezit van verschillende leden van de familie Wttewaall.

De duiventoren

De duiventoren bij Wickenburgh dateert uit de 16e eeuw. Het recht om duiven te mogen houden was voorbehouden aan de adel en bezitters van kastelen en buitens. Deze toren werd dan ook speciaal gebouwd voor het houden van duiven. Hij is opgetrokken uit diverse formaten baksteen en wordt gedekt door een zinken achthoekige spits met een koperen windvaan als bekroning.

Het koetshuis

Aan de rechterkant van het in het in oorsprong 17e eeuwse koetshuis stonden vroeger de koetsen en paarden van de familie. Aan de linkerkant van het koetshuis bevonden zich twee woningen; een voor de koetsier met zijn gezin en een voor de tuinman. Het gebouw is door de tijd heen diverse malen van bestemming veranderd en daarmee ook verbouwd. In de jaren 40 waren het koelcellen voor fruit en in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn er twee woningen in ondergebracht. De rechterhelft van het gebouw heeft een gedeeltelijk plat dak waaronder een grote zolder van bijna 4 meter hoog die vroeger als hooizolder werd gebruikt.

Landhuis in ere hersteld

Sinds 2003 zetten wij ons in voor het herstel van de historische tuinaanleg en de historische bebouwing waarbij het landgoed weer in de oorspronkelijke staat (van rond 1860) wordt teruggebracht. De restauratie en de herbouw van het in 1951 afgebrande deel van het landhuis is in de zomer van 2012 afgerond. In 2012 is het landhuis in ere hersteld en kunnen wij op het landgoed weer gasten ontvangen in traditionele omgeving. In de natuur en omringd door geschiedenis.

Ons deel van het landgoed bestaat uit het landhuis (tweederde deel ervan), gedeeld koetshuis, een atelier, bos, laan en weiland, met een totale oppervlakte van iets meer dan 6 hectare.

 

Unknown source